Stage avonturen, salsa les, en mn leuke buurman!
Door: Marieke
Blijf op de hoogte en volg Marieke
12 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo
Ik had beloofd nog even een verhaaltje te schrijven over mijn ervaringen op m’n stage stage skoro ( stageschool).
De eerste week zit er inmiddels op. Ik heb het echt onwijs naar m’n zin, en heb een superleuke drukke klas! M’n coach is echt een schat van een vrouw, en ik mag alle lessen geven die ik eventueel zou willen geven.
Maar ja, de eerste week was het toch voornamelijk even kijken en af en toe wat inspringen. De leerlingen beginnen om half 8, dus het was de hele week vroeg opstaan! Gelukkig heb ik een buurman die elke ochtend om kwart over 6 zó begint te rochelen dat het lijkt alsof hij 10 keer aan het overgeven is, dus wakker word ik wel! ( Echt heeel vies!)
Dan douchen onder de nog steeds koude douche…en dan kan ik weer fris en fruitig aan m’n schooldagje beginnen!
De kindertjes willen heel veel leren, en vooral veel over Nederland weten. M’n opdracht voor volgende week is dus ook ‘’ze het Gronings en Nederlandse volkslied te leren!’’
In ruil daarvoor leren de leerlingen mij het Surinaamse volkslied, echt heel leuk!
Ik doe mee met de aardrijkskunde lessen van de leerlingen. Ze leren de kaart van Suriname, nou dat is ook wel goed voor mijn topografische kennis! ;) En de planten en dieren die aan bod komen tijdens de natuurkunde lessen, daar heb ik ook nog nooit van gehoord! Haha, Echt een heel leerzaam weekje voornamelijk voor mij;)
Wat nog het meest lastig is, zijn de namen van de leerlingen. Voor mij bijna niet uit te spreken! En dan heb ik niet 1 zo’n naam, nee ik moet meteen 32 van die moeilijke namen onthouden! Ook heb ik af en toe een beetje moeite om ze te verstaan. De zinsopbouw is heel anders dan dat wij gewend zijn, en ze praten best zacht. Als ze een liedje zingen heb ik pas na 3 regels door welk liedje ze zingen! Dat vergt best wat energie, maar gelukkig kan ik ’s middags weer even bijkomen/chillen in het hangmatje!
Ik moet in mijn stageverslag ook schrijven over de inrichting van het lokaal en over de methodes die de leerlingen gebruiken. Nu is het zo dat ik daar in Nederland rustig 5 kantjes over vol kan schrijven, alleen hier hebben ze zo weinig materiaal dat ik met een half A-viertje wel weer klaar ben!
Volgende week vrijdag is het Carnaval. Een feest waar de leerlingen echt naar toe leven. We gaan met de hele school spelletjes doen, dansen, en een modeshow van zelfgemaakte kleding lopen. Iedereen moet verkleed naar school komen, ook alle leerkrachten! Dus ik zal toch maar even Paramaribo in moeten om een hip clownspak te scoren! Ik heb er in ieder geval zin in!
Nu genoeg over mijn stage, ik ben hier nog 3,5 maand dus ik kan nog genoeg over m’n stage vertellen!
Ik ben inmiddels ook aan het salsadansen! Ik kan 3 keer in de week lessen/oefenen zodat de heupjes lekker los gaan zitten! Op donderdag avond kan ik mijn lessen in praktijk gaan brengen, want dan gaan we naar de Havana’s.
Hier aan de Kwatta zijn we regelmatig met een groep meiden Surinaams aan het koken. Erg leuk om te oefenen, en ‘t gaat allemaal dikke top! We proberen alle vreemde groentes, en vragen dan aan de groenteboer hoe je ze moet bereiden!( Echt switi switi, heel lekker:P)
De regen is hier inmiddels iets minder geworden, de straten staan niet meer blank en het zonnetje komt weer te voorschijn..tijd om van t land te genieten!
Zaterdag staat de eerste trip op de planning! Ik heb er echt enorm zin in!
Ik zal jullie snel vertellen hoe de trip is geweest en wat foto’s plaatsen!
Voor nu een bigi bosi ( Dikke kus)
( bigi brasa is dikke knuffel!)
En veel liefs van hier!
( Ik ga de komende maand ook op vrijdag stagelopen. Dat betekend dat ik de laatste week dat ik in Suriname zit nog vakantie heb.)
Zaterdag staat de eerste trip op de planning! Ik heb er echt enorm zin in!
Ik zal jullie snel vertellen hoe de trip is geweest en wat foto’s plaatsen!
Voor nu een bigi bosi ( Dikke kus)
( bigi brasa is dikke knuffel!)
En veel liefs van hier!
12 Februari 2009 - 17:25
Kitty:
Heej schat!!
Mooi dat het weer wat beter is geworden, hier zitten we weer midden in de winter/herfst lijkt het.. Vandaag maar even 20 min zon opgezocht onder de zonnebank..
Tof dat de stage zo goed bevalt, dat Groninse volkslied gaat vast helemaal goed komen ;)
Geniet van het land, de moeilijke namen van de kindjes, het weer, de salsalesjes, je fiets (nogsteeds volle banden) enne natuurlijk je lekkere buurman :D
Bigi bosi terug voor jou!
12 Februari 2009 - 19:04
Opa:
Hallo Marieke,
Nu eerst een bericht van Opi want gisteravond ging het even mis,ik had een mooi bericht voor jou getypt en vergeten het te verzenden,nog een beetje leren dus.
Ik heb jouw berichten tot nu toe allemaal gelezen en vind het fantastisch ,dat jij het allemaal zo mooi vind.
Als jij nu een ticket voor mij regelt dan komt Opi jouw broko bandi lappi,maar dat zal wel niet lukken.Sorry meid ,dat je niet eerder iets van mij hebt gehoord (gelezen)maar Oma zit zo vaak achter de Laptop,dat er geen plaats is voor mij.
Gisteravond was ze aan het kegelen,toen was er plaats voor mij,maar toen deed ik het verkeerd.
Ik probeer het nu goed te doen en hoop dat je het nu wel kunt lezen.
Welnu meid hopelijk kun je de 4 maanden vol maken daar,doe je best en geniet ervan zolang het kan.
Marieke,van mij nog een bigi brasa en een bigi bosi
Dit allemaal van jouw Opi
Moi,uut Slochtern -
12 Februari 2009 - 19:20
Gerard:
hee mriekje, jij hebt veel te veel vrije tijd als je zulke verhalen kunt schrijven:p haha nee leuk man, binnenkort maar ff happie eten, harmjan bosklopper zit ook in je huis hoorde ik, das een teamgenoot van mij.. nou keep in touch bye x -
12 Februari 2009 - 20:17
Melis:
Hey schatje patatje,
Ik vind het super dat je het daar zo naar je zin hebt! Ik denk dat je niet mag klagen over het weer, het is hier rampzalig.. Gister nog onderuit gegaan op de fiets.
Dat word nog wat met het Gronings volkslied haha.
Ik vind het super om je mooie en leuke verhalen te lezen. Ik ben wel een beetje jaloers hoor.
Hier gaat het zijn gangetje, loop elke dag stage van 9 tot 5. Heb het prima naar mijn zin maar ik kan ook wel wat leukers verzinnen haha.
Daarnaast mijn werk, sport en Nils natuurlijk..:P
Druk, druk, druk
Ik ben begonnen met mijn uitzet bij elkaar te kopen, en dat is wel erg leuk om te doen :D
Ik zie je avondtuurlijke verhalen tegemoet.
En doe de groeten aan je leuke roggelende buurman haha.
Dikke smok Melis
13 Februari 2009 - 11:47
Anne-Jet:
Hey meissie...
Eindelijk al je verhalen gelezen, super!!! En wat leuk dat je salsalessen hebt genomen ;) Hoop voor je dat de buien nu een beetje wegblijven en dat je heel veel mooie uitstapjes kan maken! Succes op je stage en natuurlijk heel veel plezier!
Dikke kus AJ
Ps. wat een lief berichtje van opa :D -
13 Februari 2009 - 11:57
Eline:
Hey Marieke!!
Ik kwam via je hyves op je waarbenjij.nu terecht!
Wat tof dat je nu in Afrika zit, vast een prachtige ervaring.
Ik hoop dat je zowel tijdens je stage als je vrijetijd lekker kunt genieten, maar dat komt wel goed als ik dat zo lees
Ik zal af en toe deze pagina wel ff bekijken om te zien wat je daar allemaal beleeft!!
Groetjes, -
14 Februari 2009 - 12:35
Mila:
Heeee lieve mariek!!:D
Waaauw wat een verhalen, het klinkt allemaal zo heerlijk tropisch en bijzonder! hartstikke leuk dat carnaval daar zo groot gevierd wordt, maak je dat ook weer mee! En natuurlijk ben ik helemaal jaloers op de havanna's; iedere donderdag salsa! hoe heerlijk!:D haha geweldig dat je ook gaat beginnen, kan je in groningen gewoon mee doorgaan! leuk man, kunnen we naar de hemingway's;) Hee meis, ik geniet van je verhalen, heeeel veel plezier met je trip! Ben benieuwd wat er nog allemaal komt. Liefs en een dikke kus van Miel -
15 Februari 2009 - 09:07
Riemke:
He Marieke,
Wat super leuk dat je aan het stage lopen bent in Suriname :)
Heel veel plezier
Groetjes Riemke;) -
16 Februari 2009 - 13:46
Margootje!:
He Darling!!
Ik ben hier verdorie al 4 keer natgeregend vandaag!! Echt ***weer!! Hoe is het daar??
SMOK -
21 Februari 2009 - 10:12
Marjolein En Sigrid:
Hoi Marieke, hoe gaat het met je. Op de foto's ziet het er leuk uit.
We beleven je avonturen mee via deze site. Harstikke leuk. Veel succes op je stage.
Groetjes, Marjolein en Sigrid -
03 Maart 2009 - 16:33
Oma Henny.het Is Alw:
eer even geleden dat oma iets verteld heeft vanmorgen naar tennis ging goed vanmiddag naar de handwerk dames verder alles hetzelfde hoe gaat het met miki nog wat biezonders we horen het graag natuurlijk eerst maar weer tot de volgende keer dag lievert dikke kus oma moi