Tripje Nickery en Bigi Pan.
Door: Marieke
Blijf op de hoogte en volg Marieke
16 Februari 2009 | Suriname, Paramaribo
Eindelijk hebben we ons eerste echte tripje gehad! Zaterdag ochtend vertrokken we rond 8 uur van de Kwatta naar Nickery. Met 22 man in een (ROZE) Pink Panterbusje, was de wagen letterlijk en figuurlijk volgeladen! Na een uurtje rijden kwamen we bij het thuisfront aan. Groningen (Saramacca)was bereikt!
Na een pauze, broodje en een gehele fotoshoot werd de bus weer vol geladen en gingen we op doorreis naar het dorpje Wageningen. We reden langs open velden die vervolgens overgingen in mooie palmenplantages. Tijdens een pitstopje op het landgoed van Prem, ( onze huisbaas) kregen we kokosnoot melk. Dit uit de verse kokosnoten die de boeren voor ons geplukt hadden! Ze lieten ons het verschil tussen rijpe en onrijpe kokosnoten zien en proeven.
Vervolgens nog een stop gehad bij een dorpje in het district Nickery. Hier hebben we slavenhuisjes gezien en wat met de buurtbewoners gekletst. Na nog een dik uur te hebben gereden stond er roti voor ons klaar.
Na een dikke 4 uur in het pink Panterbusje te hebben gezeten, kwamen we aan in Nickery zelf. Hier hebben we de eerste kaaimannen gespot. ( Een kleine krokodillensoort.) We reden over een zandweggetje met naast ons allemaal rijstplantages. Nickery staat hier ook om bekend. We kwamen aan bij een rijstfabriek. De fabriek stond stil, maar werd speciaal voor ons nog in werking gezet. Erg leuk om te zien. We gingen weer verder en kwamen aan in Nieuw Nickery zelf. Hier was ook onze overnachtingsplek. We hebben onze tassen daar gedumpt en onze bikini’s aangedaan om een heerlijke duik te nemen in het zwembad. Na het zwemmen was er Bami voor ons gekookt. We konden even douchen en gingen vervolgens naar de kust. Daar hebben we een tijdje gezeten, en vervolgens zijn we in het kroegje/strandtentje beneden aan de dijk beland. Hier hebben we de hele avond gezellig wat gedronken!
Na een heftig nachtje ( mieren op het matras, gekko’s in de kamer, zieke mensen, en een huis vol muizen, over het bed nog niet te spreken..) moesten we ’s ochtends heel vroeg opstaan! Met de rug vol spit en een halve hernia gingen we een klein stukje rijden naar de rivier. Hier lagen houten bootjes voor ons klaar. 2 bootsmannen hebben ons de gehele dag begeleid. We voeren door kleine riviertjes. De bootsmannen vertelden ons over de planten en diersoorten die hier voorkwamen. Aan de zijkant van de rivier kon je af en toe een kaaiman spotten. In de bomen zaten papegaaien en andere voor mij onbekende vogels.
Na een ongeveer 10 km varen door kleine riviertjes kwamen we bij Bigi pan uit. ( Bigi-pan = Groot Meer) Een heel groot meer, met midden in 4 huisjes op houten palen. Echt fantastisch! Het meer lag in een groot bosgebied. Hier kon je als je geluk had jaguars zien. ( helaas hebben wij die niet gezien) In het meer stonden allerlei overblijfselen van bomen. Je kon hier rustig om heen varen. In de boom hebben we een rode Ibis gezien. Dit is een knal rode vogel. Een bedreigde diersoort. Echt heel mooi. We hebben aangemeerd bij een van de vier huisjes en hier hebben we een uurtje gerelaxt in de hangmat. Vol op genieten! Na een uurtje gingen we weer terug. De zon was flink aanwezig, dus we waren lekker verkleurd. We zijn naar een schuurtje gereden waar er een bord macaroni voor ons klaar stond. Vervolgens kon de terug weg beginnen. Na een dikke 4 uur rijden waren we rond 9 uur weer thuis aan de Kwatta. Al met al was het een fantastisch mooi avontuurtje! Ik ben nog even aan het nagenieten…
Na de trip was het maandagochtend weer vroeg op staan voor stage! Ik draai al veel lessen en heb vanmiddag en supermooi voorleesboek voor de kinderen gescoord! De bende van de Korenwolf….Morgen zal ik ze een stukje voorlezen!
Vrijdag is het Carnaval op school…er kan nergens anders over worden gepraat! Het zal me benieuwen hoe dit feest zal zijn. Zaterdag staat er een dolfijnentour op de planning! Ik heb er nu al zin in!
Voor nu een bigi brasa!
Liefs Mariek!
( M’n usb stick is kapot gegaan. Zodra ik een nieuwe heb komt er beeldmateriaal bij mijn verhaal)
Voor nu een bigi brasa!
Liefs Mariek!
17 Februari 2009 - 12:36
Flo:
Joehooee eerste reactie! :P Mag ook wel na 2x vergeten je verhaaltjes te lezen! Kind wat klinkt het allemaal exotisch! Ik ben blij dattu het naar uw zin hebt daar, alleen weet ik niet of ik zo blij terug zou denken aan een nacht met mieren, gekko's en hernia's ;) Maar het klinkt zeker mooi en avontuurlijk verder. Hier gaat alles gewoon zn gangetje! Fijn aan de studie weer..Hey we contacten wel weer eens
Liefs -
17 Februari 2009 - 22:11
Nadine:
He Mariek!
Super zeg, stikjaloers!
Veel plezier en doe voorzichtig
x
Nadine -
18 Februari 2009 - 11:19
Omahenny:
he mariek wat zie je leuke dingen ik heb vanmorgen nogmaals jou brief gelezen en geniet er steeds weer van maar wees echt voorzichtig vooral met die lievertjes van kaaimannetjes.ze zijn supersnel ik weet niet of mijn bericht gisteren wel is overgekomen want ik was druk jou aan het schrijven en kijk ik op mijn horloge en het is 3uur en....moest oma om 3uur bij de dokter zijn zo is oma met miki bezig ik vergeet mijn hele afspraken maar ze vroeg of ik het was vergeten nee dus en heb ik sandra verteld van jou verhaal ze vond het super en ook dat oma zo met jou contact heeft de afsluiting gisteren een beetje fout maar nu hoop ik het beter te doen we kijken al weer uit naar je volgende berichtjes van je belevenissen in het verre landje doeg lievert en tot horen ook kus van opi en mij moi -
19 Februari 2009 - 12:05
Roelie Homan:
Joh, ik geniet van je verhalen en van de foto's hoor. Dat komt natuurlijk door de herkenning van hetgeen je te melden hebt. Inmiddels ben ik wel weer wat op temperatuur, want ik ben wel een week koud geweest na terugkomst......
Heel veel plezier verder.
Groeten van Roelie -
20 Februari 2009 - 05:37
Rina:
Weer een mooi avontuur Marieke.
Vanuit het mooie Oostenrijk met meters sneeuw en prachtige pistes een warme groet,